Évente több mint fél milliárd forintot fial a Trevi-kút

2024.03.16.

Index

A Trevi-kút Róma egyik legnagyobb látványosságának számít, akkor is, amikor a beledobált érméktől tisztítják meg a szökőkutat. Az összegyűlt pénz aztán a Katolikus Karitász segélyszervezethez kerül, akik azt megszárítják, szétválogatják és megmegszámolják.

A Katolikus Karitász 2022-ben mintegy 1,4 millió eurót, vagyis több mint 530 millió forintot "lapátolt össze" a szökőkútból.

Ez talán azért sem annyira meglepő, mert Róma a világ egyik leglátogatottabb városa, évente mintegy 21 millió turistával. Az odalátogatók legtöbbször babonából dobálják a pénz a kútba, abban bízva, hogy megtalálják a szerelmet, vagy ezáltal egyszer biztosan visszatérnek az örök városba.

A turistákat persze az is motiválhatja, hogy a szökőkút körül több felirat hirdeti, hogy az aprópénzt jótékony célra fordítják. A Katolikus Karitasz segélyszervezet ingyenkonyhát és élelmiszerbankot is működtet.

A szökőkutat amúgy havonta kétszer tisztítják meg, de ilyenkor nem csak érméket, hanem ékszereket, esetenként műfogsorokat találnak, de már köldökzsinórt is halásztak ki.

Luigi távozik, miután bevásárolt a Caritas Emporiumban, egy szupermarketben, amelyet a Trevi-kútnál gyűjtött pénzből finanszíroznak, ahol az alacsony jövedelmű emberek pénz helyett pontokkal vásárolhatnak alapvető árucikkeket Rómában, Olaszországban, 2024. február 27-én