Elcsendesedik a világ

2021.10.31.

Index

A mindenszentek napja már évszázadok óta a keresztények egyik legnagyobb ünnepe, amelyet november első napján tartanak. A katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok pedig az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. November 2. a halottak napja, amikor a keresztény közösség olyan tagjairól emlékeznek, akik már elhunytak, de még nem üdvözültek.

Az eredetileg katolikus ünnep a legtöbb európai országban, így Magyarországon is hagyománnyá vált. A szokások szerint mindenszentek és halottak napja előtt ellátogatunk elhunyt szeretteink sírjához, virágokkal és koszorúkkal díszítjük, gyertyát vagy mécsest gyújtunk, ami a katolikus felfogás szerint az örök világosságot jelképezi. Magyarországon régen több településen is szokás volt, hogy ilyenkor a harangokat is megkongatták a halottakért.

Magyarországon már napok óta készülnek az elhunytak megemlékezésére. A múlt évhez hasonlóan idén sajnos jóval több látogató várható a temetőkben, mint a korábbi esztendőkben, hiszen a koronavírus okozta világjárvány nálunk is rengeteg áldozatot követelt.

Mécses a Budafoki temetőben 2021. október 31-én

Fotó: Papajcsik Péter / Index