Csupa érdekességet avatott fel a hungarikumokért felelős államtitkár Budapesten

2016.06.02.

Index

A hungarikumokért is felelős államtitkár vágta át az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatórium felújított műszerkertje és új meteorológiai tanösvénye elé (két pad közé kifeszített) szalagot. A műszerkert megnyitóján kiderült, hogy az OMSZ nem állt meg egyszerű felújításnál, a tudománytörténeti fontosságú eszközök megőrzésére és kiállítására is gondoltak, a rövid tanösvény pedig segít a főobszervatóriumba érkező érdeklődőknek a meteorológiai állomás, és úgy általában az időjárás-előrejelzés jobb megértésében.

A tanösvény és a múzeumi terület kialakításának ötlete a felújítás kezdetén jött, mondta Radics Kornélia a megnyitón tartott beszédében. A felújítás része volt az is, hogy kialakítottak egy olyan, általuk csak játszótérnek nevezett területet is, ahol a mérőműszer-fejlesztéseket próbálhatják ki a kollégák.
A megnyitó előtt volt egy kis viccelődés, hogy elég nagy blama, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat pont esős napra szervezte az átadást, de aztán kiderült, hogy jéghideg profizmusról van szó: a zuhogó eső szinte pontosan akkor állt el, mikor a meghívottak az udvarra indultak, hogy megnézzék az elkerülhetetlen szalagátvágást, és megtekintsék a tanösvény érdekességeit.

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index