Újabb himalájai csúcsot ért el Erőss Zsolt

2013.05.20. 15:12 Módosítva: 2013.05.20. 16:57
A világ harmadik legmagasabb hegyére jutott fel a lábprotézissel mászó magyar alpinistaveterán, és társa, a Himalájában először próbálkozó Kiss Péter.

Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára, számolt be a hírről az expedíció honlapja. A két alpinista 24 órás küzdelem után ért fel a világ harmadik legmagasabb csúcsára. A magyar mászók esélyei sokáig kétségesek voltak, hiszen a csúcstámadás előtt nem érték el az utolsó tábort, és valamivel alatta, 7250 méteren sátoroztak le. Vasárnap, helyi idő szerint este hatkor indultak el a csúcsra, és 8000 méter felett kiderült, hogy a serpák nem feszítették ki az előrejutást segítő köteleket. Ezért a hegymászók biztosítás nélkül vágtak neki az éjszakai mászásnak a mínusz 30 fokos hidegben.

Erőss és Kiss négy koreai és három olasz alpinista társaságában mászott az utolsó szakaszon. A jelentés szerint nepáli idő szerint délután hatkor (magyar idő szerint egykor)álltak a csúcson, és jelenleg lefelé tartanak.

A mászás legveszélyesebb része általában az ereszkedés, mivel ilyenkor a hegymászók már fáradtak, így a kaland akkor ér véget, ha elérték az alaptárbort.

A csapat tagja volt a szlovák Jaroslav Dudka is, akivel Erőss az amúgy sikertelen K2-expedíción mászott együtt. A szlovák mászó ezúttal nem jutott túl a hármas táboron.

Ez volt a tizedik

Erőss Zsoltnak ez volt a tizedik nyolcezer méter feletti csúcsa az összesen 14 közül. Ebből kettőt már lábprotézissel teljesített, mivel egy baleset miatt három éve le kellett vágni egyik lábát.

A 27 éves Kiss Péter sikere is kiemelkedő, mivel eddig még nem vett részt komoly expedíción. Az Alpokban mászott meg számos 4000 méteres hegyet.

A csapat tiszta stílusban, azaz oxigénpalack és serpák segítsége nélkül mászott. Ez az a módszer, amit érvényes megmászásként könyvelnek el, ugyanakkor nehézsége miatt a legtöbben oxigénes segítséggel másznak.

Nem mennek fel a csúcsra

A hegyet 1955-ben hódította meg először egy angol csapat, hangzott el. Ekkor alakult ki az a szokás, hogy a csúcsmászók a helyiek hitének tiszteletben tartása végett nem lépnek a csúcsra, néhány méterrel alatta megállnak. Az expedíció korábban hangsúlyozta, hogy ők is tartani fogják magukat a hagyományhoz.

Erőss Zsolt célja, hogy megmássza mint a 14 darab 8000 méter feletti hegyet. Lapunknak adott interjújában a hegymászó elmondta, tervei szerint a világ második legmagasabb csúcsa, a K2 lesz a következő célpontja, és ha minden a terv szerint halad, négy év múlva feljuthat az összesre.

Ez eddig 26 embernek sikerült, ugyanakkor a statisztikák csak olyan mászókat tartanak számon, akik oxigénes segítség nélkül másztak. Erőss Zsolt egy esetben használt oxigénpalackot: 2002-es sikeres Mount Everest-mászásánál, az utolsó szakaszon, a csúcsra menet.

Erőss Zsoltot tavalyi expedícióján elkísérte újságírónk is, amelyről itt olvashatja el blogos jelentését.A 2012-es Annapurna-expedíció végül sikertelenül zárult.