Előtte-utána: jól látni a pusztítást a Notre-Dame belsejében

2019.04.17.

Index

Hétfőn este kigyulladt és órákon keresztül égett a párizsi Notre-Dame székesegyház. Beomolott az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony, a tűz elérte az egyik harangtornyot is, de végül hajnal háromra sikerült megfékezni a lángokat. Az épület főszerkezete ép maradt, azonban a teljes tetőszerkezet elpusztult, a kár felbecsülhetetlen. A műkincsek és más tárgyak jelentős részét a tűzoltók segítségével még a lángoló épületből kimentették és biztonságba helyezték, megmenekült a töviskoszorú is. 

Emanuel Macron a helyszínen tartott sajtótájékozatóján köszönetet mondott a tűzoltóknak, akiknek a segítségével sikerült elkerülni a az épület teljesen pusztulását. A francia elnök azt mondta: "Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot", ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd. Az újjáépítés költségeit egyelőre lehetetlen pontosan megmondani, de valószínűleg eurómilliárdos nagyságrendű lesz. A helyreállításra gyűjtés indult, az adakozók között milliárdosok, egyházak és átlagemberek vannak, már a tűzvész másnapjára több száz milliárd euró adomány érkezett. 

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást. 

A homályos belső térben most rengeteg a természetes fény. Az első munkafázis az épület stabilitásának biztosítása és a törmelék átfésülése lesz.