Akiket tényleg az út szélén hagytak

2018.08.24.

Index

A franciaországi Gennevilliers állatmenhelyének (La SPA) története egészen 1845-ig nyúlik vissza, amikor egy Etienne Praiset nevű ember elkezdett a párizsi kocsisok által bántalmazott lovak mentésével foglalkozni. A szervezetet 1860-ban III. Napóleon hivatalosan is elismerte, az azóta eltelt több mint másfél évszázadban Franciaország első számú állatjóléti szervezetévé nőtte ki magát. A lovakon kívül tevékenységüket több fajra is kiterjesztették, ma már elsősorban kutyák és macskák mentésével foglalkoznak.


Legfontosabb küldetésüknek az állatokkal szembeni visszaélések megakadályozását tartják. Menekítik és gondozzák a bántalmazott, elhagyott állatokat, rehabilitációjuk után pedig új otthont keresnek nekik. Emellett a szervezet különböző kampányokkal és akciókkal igyekszik kialakítani egyfajta tudatosságot az állatok védelmével kapcsolatban a lakosság, de különösen a fiatalok körében, a hatóságokkal pedig folyamatos diskurzus folytat az állatok tartásával kapcsolatos szabályozás megújításáról. Összesen 63 menedékházat működtet, ahol 656 állandó és 3000 önkéntes dolgozik naponta, a SPA ifjúsági klubok pedig a gyerekek érzékenyítésével foglalkoznak.


A menhelyen az AFP fotósa készített portékat gazdájukat elvesztett, vagy éppen szándékosan utcára tett, esetenként bántalmazott, idős  kutyákról. Talán így egy kicsit több figyelem jut ezeknek a sokat szenvedett állatoknak és a szervezeteknek, amik tenni próbálnak értük.

Gnocci, 16 foxterrier keverék. A gazdája nagyon rosszul bánt vele, elvették tőle, így került a menhelyre.

Fotó: Olivier Morin / AFP