Így pusztul az Avar szálló

2015.11.12.

Index

Velem egy apró, 300 fős falu Nyugat-Magyarországon, nem messze Kőszegtől. A világháború utolsó hónapjaiban a menekülő Szálasi-kormány beköltözött a községbe: a ma művésztelepként működő Stirling-villában volt a miniszterelnökség, ahol a Szent Koronát is őrizték egészen 1944. március 19-ig. Itt volt utolsó országgyűlésük is december 24-én.

Az Alpok-alján fekvő falu természeti értékeit már a két világháború között felismerték: strand épült, az alpesi kis falusi miliő pedig sok turistát vonzott. Megépült az Avar Szálló és Gyermeküdülő is, majd miután a turizmus visszaesett, a szállót már nem lehetett kihasználni, a kétezres évek elején egyik napról a másikra eladták.

Az előző tulajdonosoknak úgy kellett távozniuk, hogy minden ott maradt: az éppen készülő leves, a teríték, korabeli és még korábbi tárgyak. Az épületet azóta rengetegszer gazdát cserélt, viszont senki nem kezdett vele semmit: az önkormányzat nem szerezte vissza, így csak rohad. Az állatok kezdik visszafoglalni, a fal penészedik, de a tányérok még mindig felszolgálásra várnak.

Lengyel Alexandra képriportja eredetileg a Nyugat.hu-n jelent meg.

Fotó: Lengyel Alexandra