A fehér ötven árnyalata

2017.06.22.

Index

Az Északi-sarkvidék nem csak egy végtelenül unalmas hómező, hanem hatalmas, hófödte hegycsúcsok, kilométereken át kígyózó gleccserek és lenyűgözően változatos felszíni formák szabdalják. Mario Tama, a Getty Images fotósa napokat töltött a NASA éghajlatkutató csapatával a sarkvidék felett repülve.

A NASA minden tavasszal tíz, és minden ősszel hat hetet tölt a változó felszín dokumentálásával. A fotóssal ellentétben a kutatóknak viszont még így sincs sok idejük a tájban gyönyörködni, miközben lézerekkel mérik a jégtakaró vastagságának alakulását, radarokkal pedig a felszín alatti változásokat követik valós időben a Lockeed P3-as gépre épített repülő kutatóbázison.

Az IceBrdige néven futó program kulcsfontosságú a klímaváltozás hatásainak elemzéséhez, kutatásuk pedig kritikus ponthoz érkezett, amikor a Trump-elnökség visszavágta az ügynökség klímakutatásaira fordított költségvetését. Legfrissebb riportjuk szerint a sarki jég mára soha nem látott ütemben vékonyodik, vastagsága 38 éves mélyponton van jelenleg.

A következő képeken Grönland, és Kanada ritkán látott tájain nézhetnek körül.

Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary