Megteltek a hajléktalanszállók, de befogadják a rászorulókat

2017.01.07. 20:00

A hajléktalanokat ellátó intézmények kihasználtsága elérte, illetve meg is haladta a száz százalékot, de továbbra is befogadnak minden veszélyeztetett helyzetben lévőt - mondta Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) kuratóriumának elnöke szombaton az MTI-nek.

A nappali melegedők már 110-115 százalékos kihasználtsággal működnek, de a rendkívüli hidegben az éjszakai menedékhelyekre és a nappali melegedőkbe is mindenkit beengednek, aki be kíván menni.

Vasárnapra virradó éjjel brutális hideg lesz az országban, egyes helyeken -25 alá is csökkenhet, de napközben is csak -10 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.

A szállásokon 9600 férőhely van az országban, emellett télen még 1500 férőhely nyílik. A nappali melegedőkben 8000 hely van, és ha szükséges, ezek akár éjszakára is nyitva maradnak. Vannak olyan szállók, ahol ilyenkor pótágyakon vagy matracokon is tudnak aludni az utcán élők.

Az utcai szolgálatok rendszeresen, néhány óránként felkeresik azokat, akik saját akaratukból mégis kint maradnak, és amikor esetleg a kihűlés határára jutnak, beviszik őket valamelyik szállóra vagy mentőt hívnak.

Lőrincz Norbert kiemelte:

kérnek mindenkit, hogy menjenek oda, ha hajléktalan embert látnak, próbáljanak vele beszélni, és hívják a diszpécserszolgálatokat, illetve súlyos esetben a mentőket.

A regionális diszpécserszolgálatok elérhetőségei a diszpecserportal.hu oldalon megtalálhatók.

Figyeljünk egymásra!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkitől azt kéri, ha földön fekvő embert lát, aki nem válaszol a kérdésekre, hívjon segítséget. A fűtetlen lakásokban élő idős emberek is veszélyben vannak. Ha a szomszédban nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, járjunk utána, nem történt-e baj. A fővárosi diszpécserszolgálat telefonszáma +36 1 338 41 86.

Az Országos Mentőszolgálat arra figyelmeztet, hogy az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

A melegedőhelyek listáját ide kattintva találja meg>>>

Ha segíteni szeretne a hajléktalanoknak, akkor vigyen takarót/izolációs fóliát/polifoamot, kekszet, sós aprósüteményt a Food Truck Udvarba (9., Üllői út 51.), és segítsen szendvicseket, teát készíteni a Budapest Bike Maffia önkénteseinek, akik az extrém hideg idő minden napján ételt osztanak az utcán élőknek. Az akcióhoz itt lehet csatlakozni.