Egy pillanatot sem pihent 2014-ben az év ügynökségi fotósa

2014.12.23.

Index

Az ügynökségi fotósoké a leghálátlanabb munka a szakmában. Ha történik valami a területükön, nekik kell elsőnek a helyszínre érni, tőlük várják az első fotókat, és a konkurencia is elképesztően erős. Cserébe gyakran a nevük is csak apróbetűvel jelenik meg a képeik alatt a hírekben.

Ha ez nem lenne elég nyomasztó, a nemzetközi ügynökségeknél dolgozó fotósoké a felelősség, hogy a milliókhoz eljutó hírfotóik egyszerre legyenek látványosak és hitelesek is.

A török származású Bulent Kilic az AFP Kelet-Európai és Közel-Keleti régiókra beosztott fotóriportere, akit idén a TIME és a Guardian is az év ügynökségi fotósának választott. Kilicnek sűrű éve volt: végigfotózta az kijevi forradalom esményeit, a törökországi bányaszerencsétlenséget és az áldozatok temetését, az Ukrajna keleti régiójára átterjedt harcokat, a Törökországba tartó szíriai menekültek kálváriáját, hazautazott az Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító hírére, majd vissza Szíriába, amikor megindult a bombázás az Iszlám Állam városai ellen.

Idei munkásságán keresztül egy ember szemével kísérhetjük végig a régiónk legfontosabb világpolitikai eseményeit:

Ajánlóképek

Fotó: Bulent Kilic / AFP