Ekkorák ma a legkisebb hősök

2015.12.23.

Index

Magyarországon minden tizedik-tizenkettedik baba koraszülöttként jön világra. Ők a rizikóbabák közé tartoznak, akiknek nem csak életük első napjai vannak tele hihetetlen küzdelemmel, fejlődésükre és felnőtt életükre is kihat, hogy milyen hamar ismerik fel, milyen speciális segítségre lesz később szükségük. Ha megkapják szakmai támogatást és a szülői odafigyelést, ma már legtöbben egészséges felnőtté válhatnak.

A 25 éves Gézengúz Alapítvány eddig 50 000 koraszülött és sérült gyermeket gyógyított személyre szabott gyógytornával és speciális kezelésekkel, esélyt adva a babáknak a teljesebb életre. Az alapítvány most fotósorozatot készített néhány gyerekükről, akik megmutatják, honnan indultak, és hol tartanak most.

A Gézengúz Alapítványt és a gyerekeket 250 Ft-tal segítheti, ha elküldi a 48-as számot 13600-as telefonszámra SMS-ben, vagy felhívja a 13600-at és megadja a 48-as kódot.

Bori 930 grammal született. Húsz éve, mielőtt a "tüdőérlelő" gyógyszert felfedezték, még ritkaságszámba ment, hogy ilyen pici gyerekek életben maradjanak, maradandó sérülések nélkül, egészséges felnőttként éljenek. A Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója, Dr. Schultheisz Judit akkor még saját nappalijában kezdte meg a törékeny baba gyógyítását, fejlesztését. Bori ma már egészséges, de rendszeres látogató az alapítványnál, önkéntesként segít a kicsiknek. Az alapítvány huszonöt év alatt ötvenezer beteg és koraszülött gyermeknek segített, hogy teljesebb életet élhessenek.

Fotó: Szabó Ági / Gézengúz Alapítvány